Mexico är ett stort land med mycket varierande klimat, så det är omöjligt att generalisera vad gäller väder och årstider. Sommaren (juni-oktober) är den regniga perioden av året, men i den norra delen av Mexico så regnar det knappt alls. I de centrala delarna av landet, inkluderar Mexico City, så är det intensiva (och då menar vi intensiva!) men korta skurar nästan varje eftermiddag.

Längs stränderna (includerar Cancun och Playa del Carmen) så är det stormsäsong under september och första halvan av oktober. Det är extremt ovanligt med ordentliga stormar, men räkna med regn.
Vintern (december-april) är högsäsong, speciellt för de varma stränderna i Cancun, Playa del Carmen och Acapulco. Uppe i bergen, tex i Mexico City, så kan det bli kallt, inte som svensk vinter, men 10-15 grader Celsius räknas som kallt i Mexico.

Sammanfattningsvis så kan man sägs att om man håller sig i centrala Mexico, tex i Mexico City, under sommaren och längs kusterna på vintern så får man se det bästa väder Mexico har att erbjuda. Bästa möjliga är att resa i november, efter regnen och innan turistsäsongen, men Mexico är verkligen ett land dit man kan resa med god behållnig året runt.

 

Högtider
1 januari – Nyårsdagen (Año Nuevo), röd dag

6 januari – De tre vise männens dag (Día de Los Santos Reyes). traditionellt den dagen då mexikanska barn får julklappar (på senare år så är det mer och mer vanligt att dela ut julklappar den 24 december istället)

5 februari – Konstitutionsdagen (Día de la Constitución), röd dag för att fira den mexikanska konstitutionen.

24 februari – Mexikanska flaggans dag

21 mars – Benito Juárez födelsedag, röd dag. Benito Juárez (1806-1872) är en av de mest älskade presidenterna i Mexicansk historia.

Påsk (Semana Santa) – Efter Jul den viktigaste helgen i Mexico. Många mexikaner passar på att semestra under påskveckan, så boka hotell i god tid.

1 maj (Primero de Mayo) – röd dag

5 maj (Cinco de Mayo) – röd dag för att fira seger över den franska armen 1862

1 september – Traditionellt den dag då presidenten håller sitt årliga tal till nationent på det centrala torget Zocalo i Mexico City

16 september – Självständighetsdagen (Día de la Independencia), röd dag för att fira revolten mot Spanien. Förvänta er att se mexikanska flaggor överallt och höra många “Viva Mexico”!

12 oktober – Röd dag för att fira dagen då Columbos anlände till amerika.

1-2 november – De dödas dag (Día de los Muertos), röd dag. En blandning av alla helgons dag och Aztekernas vördnad för de döda

20 november – Revolutionsdagen (Día de la Revolucion), röd dag för att fira den Mexicanska revolutionen 1910.

12 december – Heliga Maria från Guadalupes dag (Día de Nuestra Señora de Guadalupe), röd dag för att fira Mexicos nationella helgon.

24 december – Julafton, precis som i Sverige så firar mexikanarna sin Jul den 24e december.

25 december – Juldagen, röd dag